Vernis en Beits

Beits

Beits is een hout-verduurzamingsmiddel dat direct op kaal hout toegepast kan worden, dus zonder grondlaag. Er bestaat transparante beits, waarbij de nerf zichtbaar blijft en dekkende beits waarbij een gekleurde laag over het hout wordt aangebracht en de nerfstructuur alleen in reliëf zichtbaar blijft. Beits dient bij voorkeur in meerder lagen aangebracht te worden.

Transparante beits

Deze is verkrijgbaar in een blanke variant en in diverse kleuren. In het standaard assortiment zitten voornamelijk bruintinten en lichte tinten. Op de mengmachine zijn vele kleuren te maken. Het uiteindelijke resultaat dat een kleur geeft, is overigens sterk afhankelijk van de houtkleur zelf, die vanwege het transparante karakter altijd een rol blijft spelen. Het aantal toegepaste lagen is ook bepalend voor de eindkleur. Er zijn vele beitssoorten te krijgen zoals binnenbeits, buitenbeits, vloerbeits, waterbeits, wasbeits, spuitbeits en meubelbeits.

Dekkende beits

Deze is verkrijgbaar in vrijwel elke gewenste kleur. Indien een kleur niet standaard in het assortiment zit, dan kunnen we deze maken. Dekkende beits is meestal zijdeglans of half glanzend. Het grootste verschil tussen dekkende verf en dekkende beits is dat de beits direct toepasbaar is op hout en geen grondlaag nodig heeft zoals bij verf. Dekkende beitsen worden geleverd op waterbasis of oliebasis afhankelijk van het merk.

Binnenbeits

Deze wordt toegepast op meubels, lambriseringen, schrootjes enz.. Binnenbeits is verkrijgbaar in verschillende kwaliteiten, op water- en oliebasis en transparant of dekkend. Het verschil zit voornamelijk in de slijtvastheid. De soort hout en het soort oppervlakte is van groot belang bij de beitskeuze.

Buitenbeits

Deze wordt toegepast op buitendeuren, kozijnen, gevelbetimmeringen, schuttingen, tuinhuisjes enz. Het beschermd beter tegen uv-straling als een binnenbeits. Er is transparante en dekkende buitenbeits en verkrijgbaar op water- en op oliebasis. De soort hout, de eventuele voorbehandeling die het hout al ondergaan heeft en het soort oppervlakte is van groot belang bij de beitskeuze. Voor een schutting of een hardhouten kozijn worden verschillende producten gebruikt die wel beide de naam buitenbeits kunnen dragen. Laat u dus voorlichten! Olie, was en impregnanten zijn nog andere houtverduurzamingsmiddelen.