Nuttige Tips

Donkere kleuren (dekkend systeem) absorberen de lichtstralen wat grote temperatuurschommelingen veroorzaakt. Hierdoor hebben donkere kleuren een kortere levensduur dan de lichte kleuren die het zonlicht reflecteren.

Een geheel transparante laag is minder sterk dan een licht gekleurde laag zoals grenen. Hoe meer pigment hoe sterker.

Vernis is een harde laag die buiten, in een omgeving waar zon en regen vrij spel hebben, veel te verduren heeft en op den duur gaat barsten. Het is voor dergelijke oppervlakten verstandiger om een transparante veredelde beits toe te passen.

UV-straling verkorten de levensduur van het lakwerk. Houtwerk aan de zonzijde van een woning heeft daarom meer te lijden. Het beste voorziet u deze zijde van uw huis van een extra verflaag.

De liggende delen van het houtwerk hebben ook meer te lijden dan de staande in verband met het vocht.

De kanten worden bij houtwerk vaak van een schralere verflaag voorzien omdat ze te scherp zijn om een goed hechtoppervlak te creëren. Schuur ze daarom rond af of gebruik een high solid verf die een betere kantendekking heeft.

De weersomstandigheden voor, tijdens of na het aanbrengen van de verf zijn mede bepalend voor de levensduur en een strak eindresultaat van de verflaag. Fel zonlicht kan blaasjes veroorzaken. Bij een hoge luchtvochtigheid kan een verse verflaag mat slaan of traag drogen. Bij een hoge temperatuur droogt de verf snel en is moeilijk te verdelen en vloeit niet goed meer.

De duurzaamheid en slijtvastheid liggen gelijk aan solvent-gedragen lakken. Bij het verwerken van de lak dient u er rekening mee te houden dat de lak na enkele minuten zal aandrogen. De verwerkingstijd is dus beduidend korter. De snelle droging heeft als voordeel dat u snel een tweede laag kunt zetten. Een ander voordeel is dat de verf geurarm is. Deze lakken blijven in ontwikkeling.

Door deze in een blik/ pot met weinig lucht op een koele plek, waar deze echter niet kan bevriezen, te bewaren. Giet een kleine hoeveelheid verf dus over in een kleinere pot.

Ontvetten is nodig opdat de verf niet van het oppervlak glijdt. Het zorgt ervoor dat de verf degelijk kan hechten. Ontvet liever met een speciale verfreiniger, dan met ammoniak.

Schuren is nodig om de mechanische hechting van een oppervlak te verkrijgen. Het oppervlak wordt door het opruwen vergroot waardoor de verf meer “grip” krijgt. Scherpe hoeken rond afschuren, zodat de verf beter blijft staan. Voor schuren van ondergronden en grondlagen grover schuurpapier gebruiken dan bij aflakken. Tussen elke laag schuren en schuurstof verwijderen met een zachte doek.

Eerst ontvetten, dan schuren. Omdat in omgekeerde volgorde het vet als het ware dieper ingeschuurd wordt.

Kaal/ onbehandeld materiaal moet eerst gegrond worden met een voor het oppervlakte geschikte primer/ grondverf. Indien de bestaande kleur veel lichter of donkerder is en als de nieuw aan te brengen laag zorgt een tussenliggende grondkleur voor een betere dekking.